Wednesday, March 24, 2010

RM3.5 Juta Bina Jalan dan Longkang MDHT


Dato' Ahmad Said (kiri) bersama YB Rozi Mamat dan YB Mohd Zawawi ketika meninjau projek pembinaan longkang di Hulu Terengganu. - Gambar oleh ZULKIPLI PUTRA.

Kerajaan negeri memperuntukkan RM3.5 juta untuk membangun dan membaikpulih jalan serta longkang di seluruh Majlis Daerah Hulu Terengganu (MDHT) sepanjang tahun ini.

Peruntukan itu tidak termasuk RM11 juta yang dibelanjakan kerajaan negeri sejak tiga tahun lalu bagi membina longkang untuk tadahan dan mengelak banjir di kawasan Hulu Terengganu.
Sistem perparitan yang teratur dan `oversize' akan dibina di Pekan Ajil bagi mengelak banjir.

“Untuk projek terbaru, saya mahu MDHT buat kajian terperinci tentang keperluan saiz longkang `monsoon drain’ itu kerana saya tidak mahu bila buat lain kali banjir berlaku.

“Bila bina longkang mestilah `oversize’..kalau dulu pemaju kata empat kaki tapi sekarang bukan lagi empat kaki mungkin dah jadi 10 kaki hingga 12 kaki sebab `catchment area’ kita semakin lama semakin tiada..dulu kawasan paya banyak sekarang kawasan perumahan…Ini perlu diberi penekananlah,” kata beliau selepas melawat sekitar pembangunan di kawasan Pihak Berkuasa Tempatan Hulu Terengganu, hari ini (23 Mac).


Setakat ini kerajaan negeri berpuas hati dengan kerja-kerja pembinaan rumah kos rendah Ajil.

Menteri Besar berkata, daripada keseluruhan RM3.5 juta, kerajaan memperuntukkan RM1.5 juta untuk pembinaan dan membaikpulih longkang, manakala RM2 juta lagi untuk projek jalan termasuk menurap semula jalan rosak serta melebarkan semula jalan sedia ada.

Katanya, peruntukan membina dan membaikpulih jalan turut melibatkan peruntukan RM500 ribu di kawasan Kuala Ping dan Telemong.

Meninjau projek penanaman jagung hybrid di Kampung Kuala Ping.

Dalam pada itu, kerajaan negeri berpuas hati dengan beberapa projek pembangunan longkang dan jalan kerana berjalan dengan baik sejak tiga tahun lalu kerana berjaya mengikut jadual, serta hanya lima hingga 10 peratus akan siap.

“Bagaimanpun ada satu projek besar yang melibatkan kira-kira RM3.5 juta yang masih terbengkalai dan hampir 40 peratus siap dan kita perlu tender semula dan menamatkan kontraktor awal berkenaan..ini semua melibatkan `monsoon drain’.
YB Mohd Zawawi menerangkan sesuatu kepada Menteri Besar di lokasi pembinaan longkang besar di pintu masuk ke Pekan Kuala Berang.

Selain itu, kerajaan negeri juga mengarahkan penambahbaikan dibuat di Pasar Kuala Berang dengan menyediakan peruntukan tambahan berikutan tempat menjual kuih dan ikan yang memerlukan pengubahsuaian.

Katanya, bangunan terminal bas di bandar itu juga perlu disiapkan segera berikutan projek itu mendapat perhatian bukan sahaja dalam negeri tetapi juga seluruh negara kerana kejadian runtuhan baru-baru ini.


Pembinaan pasar baru Kuala Berang berjalan lancar.

Dalam lawatan itu, Menteri Besar turut meninjau projek membina 317 unit rumah kos rendah di Ajil dan projek penamaman jagung hybrid di Kampung Nibong, Ajil dan Kuala Ping, Telemong.


TERENGGANU HARI INI

No comments:

Post a Comment