Wednesday, May 12, 2010

Boat On The Road Meriah

Oleh : AIDA ABD RAHMAN


Pelepasan peserta Boat On The Road dilakukan Dato' Ahmad Said bersama Dato' Ahmad A Talib dan Dato' Manja Ismail di Seri Pentas, Kuala Lumpur. - Gambar oleh ZULKIPLI PUTRA.

Suasana meriah dan gegak gempita dengan bungi hon lebih 50 kenderaan pacuan empat roda yang menyertai Ekspedisi ‘Boat On The Road’ anjuran Kerajaan Terengganu dan Berita Harian melalui unit Joran bersama TV3 yang dilepaskan secara rasmi di Seri Pentas, Bandar Utama, pagi kelmarin (7 Mei ).


Acara pelepasan peserta yang disiarkan secara langsung menerusi Malaysia Hari Ini (MHI) itu dilancarkan Menteri Besar, Dato’ Ahmad Said.


Peserta Boat On The Road-Memancing Sambil Bersantai menjamu selera di kediaman Menteri Besar Terengganu di Kemaman.

Turut hadir, Pengarah Eksekutif Berita dan Operasi Editorial Media Prima Berhad, Dato’ Ahmad A Talib dan Pengarang Kumpulan Berita Hal Ehwal Semasa TV7, TV8, TV9 dan Rangkaian Radio Kumpulan Media Prima, Dato’ Manja Ismail.

Dato’ Ahmad menyifatkan ekspedisi itu bakal menjadi satu lagi produk pelancongan negara yang mampu mempromosi Terengganu sebagai ‘Syurga Kaki Pancing’.

“Program ini sekaligus dapat menarik lebih ramai kaki pancing ke Tasik Kenyir dan menjayakan hasrat kerajaan negeri menjadikan pelancongan sebagai tulang belakang ekonomi negeri.

“Produk pelancongan sedia ada perlu dipertingkatkan supaya dapat memberi pelbagai pilihan kepada pelancong dan kerana itulah saya mewujudkan Kenyir Island Hoping (KIH) sebagai pendekatan terbaik untuk terus mempromosi Tasik Kenyir dan Terengganu khususnya,” katanya sebelum majlis pelepasan peserta ekspedisi.

Beliau berkata, ekspedisi itu berjaya menarik penyertaan lebih 50 pasukan yang melibatkan kira-kira 200 orang daripada pelbagai generasi dan peringkat.


Peserta menuruni Bukit Kijal Kemaman dalam perjalanan dari Kuala Lumpur ke Tasik Kenyir.

Dato’ Ahmad berharap ekspedisi itu menjadi acara tahunan yang mampu menarik minat lebih ramai ‘kaki pancing’ yang gemar membawa bot dan peralatan mereka sendiri.

Ekspedisi tiga hari sehingga Ahad (9 Mei) berhenti di Kijal, Kemaman untuk diraikan dengan jamuan makan tengah hari di rumah Menteri Besar dan menunaikan solat Jumaat sebelum meneruskan perjalanan ke Tasik Kenyir.


TERENGGANU HARI INI

No comments:

Post a Comment