Thursday, July 1, 2010

555 pelajar DUN Ajil dapat e-Book

Oleh: Muhaini Muhammad & Wan Haironniza Wan Naim


Menteri Besar, Dato' Ahmad Said bersama YB Dato' Rosol Wahid. YB Rozi Mamat dan Tengku Putera Tengku Awang menyampaikan e-Book kepada pelajar sekolah dalam kawasan DUN Ajil, Hulu Terengganu di Sekolah Menengah Kebangsaan Bukit Diman.
Foto : Zulkipli bin CW. Putera


Seramai 555 orang pelajar telah menerima e-Book dan 3726 orang pelajar telah menerima bantuan pakaian sekolah bagi Dewan Undangan Negeri (DUN) Ajil, Hulu Terengganu.


Majlis yang telah disempurnakan Menteri Besar Terengganu, Dato’ Ahmad Said ini dihadiri sama oleh Ahli Dewan Undangan Negeri kawasan berkenaan, Dato’ Rosol Wahid.


Pelajar sekolah bersama ibu bapa menunggu giliran untuk mendapatkan e-Book.

Berucap di majlis yang diadakan baru-baru ini di Sekolah Menengah Kebangsaan Bukit Diman, Dato’ Ahmad berkata, sebanyak 25 peratus perbelanjaan negeri telah dikhususkan untuk bidang pendidikan sahaja.

“Ini selaras dengan matlamat kerajaan untuk memartabatkan pendidikan dan kecemerlangan anak-anak Terengganu dalam pelajaran,” katanya.


Apa yang dibincangkan oleh Menteri Besar dan ahli DUN Ajil sehingga membuatkan kedua-dua mereka ketawa besar.

Katanya, pelbagai inisiatif dilakukan kerajaan bagi memastikan pencapaian cemerlang pelajar-pelajar negeri ini mengatasi negeri-negeri lain termasuk dalam beberapa peperiksaan awam seperti Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR), Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dan juga Sijil Tinggi Pelajaran Malaysia (STPM).

Beliau berharap dengan penyerahan e-Book kepada para pelajar sekolah rendah ini ia akan dimanfaatkan sepenuhnya oleh pelajar kerana selain kandungan buku teks, ia (e-Book) juga mengandungi bank soalan, sehingga 300 ribu soalan dapat diakses oleh pelajar.


Pelajar ditemani ibu bapa mendapatkan e-Book yang disampaikan Menteri Besar Terengganu.

“Apa yang kerajaan negeri jalankan di bidang pendidikan serta ilmu pengetahuan ini adalah selaras dengan hasrat untuk menjadikan Terengganu sebagai negeri Anjung Ilmu,” jelasnya.


Dato' Ahmad bersama Dato' Rosol bersalaman dengan ibu bapa sebaik tiba di SMK Bukit Diman, Ajil untuk program pengagihan e-Book dalam DUN Ajil.

TERENGGANU HARI INI

No comments:

Post a Comment