Wednesday, February 16, 2011

Sikap Anwar Hina Batik Dikesali

Oleh: Suriati Ali

Menteri Besar Terengganu, Dato’ Seri Haji Ahmad Said kesal dengan sikap Ketua Pembangkang, Dato’ Seri Anwar Ibrahim yang menghina batik Malaysia dalam satu syarahan umum di Indonesia, baru-baru ini.

Beliau berkata, Ketua Pembangkang itu mempunyai agenda tersendiri apabila dia tidak mahu mengakui batik Malaysia khususnya batik Terengganu, mempunyai pelbagai keunikan termasuk corak dan rekaan.


“Batik Malaysia bukan hanya digemari masyarakat tempatan malah pelancong luar negara termasuk Itali dan Perancis.

“ Apabila datang ke Terengganu mereka tidak akan melepaskan peluang membelinya untuk dijadikan kenang-kenangan dan cederahati kepada rakan senegara,” katanya.

Teganukita difahamkan Sultan Brunei Darulsalam dan kerabat negara itu sering menempah batik dan songket Terengganu bagi pelbagai tujuan, termasuk hiasan di istana.

Menteri Besar berkata, sekiranya benar batik Malaysia jelik atau buruk, sudah lama ia tidak boleh bertahan di pasaran, namun dakwaan itu sememangnya meleset ekoran tekstil itu semakin hebat di mata dunia.

“Anwar bukannya seorang yang pakar mengenai batik dan tidak wajar beliau mengeluarkan kenyataan yang menjejaskan industri batik di negara ini termasuk Terengganu,” katanya.

TERENGGANU HARI INI

No comments:

Post a Comment